Lai ierobežotu koronavīrusa Covid-19 izplatību, ikviens tiek aicināts īpašu vērību pievērst roku higiēnai un dažādu virsmu dezinfekcijai. Tāpat pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” aicina arī parūpēties par piesardzību, sagatavojot pārtikas produktus, proti, ir rūpīgi jānomazgā augļi un dārzeņi, termiski jāapstrādā gaļas produkti un jāizvairās no iespējamās savstarpējās piesārņošanās starp apstrādātiem produktiem un svaigiem produktiem.

Lai sagatavotu augļus un dārzeņus, tie pirms ēšanas vai gatavošanas ir kārtīgi jānomazgā siltā un tīrā ūdenī. Speciālisti uzsver, ka to mazgāšanai nevajag izmantot dezinfekcijas līdzekļus, jo tie var būt toksiski cilvēkam. Pēc nomazgāšanas tos ieteicams noslaucīt ar vienreizējās lietošanas papīra dvieli. Tos augļus vai dārzeņus, kurus ēd svaigus, ieteicams arī nomizot. Tāpat piesardzīgi ir jāizturas arī pret citu pārtikas produktu iepakojumu, ja iespējams, tad to noņemt.

Tāpat institūta “BIOR” speciālisti iesaka ar piesardzību izturēties pret mājdzīvniekiem. Šobrīd gan nav zinātnisku pierādījumu tam, ka arī dzīvnieki slimotu ar koronavīrusu, tomēr ir bijuši gadījumi, kad dzīvniekiem ir bijusi konstatēta vīrusa klātbūtne. Speciālisti gan norāda, ka tas drīzāk varētu būt līdzīgi kā ar citām virsmām, uz kurām neilgu laiku vīruss spēj saglabāties. Tāpēc, ievērojot īpašu piesardzību, tiek rekomendēts rokas nomazgāt vai dezinficēt arī pēc kontakta ar dzīvniekiem.

Atgādinām, ka piesardzības nolūkos ieteicams ne vien rūpēties par roku higiēnu, bet arī par ikdienā bieži izmantojamu priekšmetu dezinfekciju. Tostarp ir ieteicams dezinficēt arī mobilos telefonus, datorus, piemēram, noslaukot ar dezinficējošām salvetēm.

Aicinām ikvienu iedzīvotāju būt atbildīgam par savu un ģimenes locekļu veselību!