×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 4. oktobris
Šodien sveicam: Modra, Francis, Dmitrijs
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-10-04
Šonedēļ Siguldas novadā: Putras diena Lēdurgā, “Baltā flīģeļa” sezonas atklāšana, MTB Granfondo un citi notikumi

Vai pamanījāt? Pavisam nemanot Siguldas novadā ir atnācis zelta rudens – koku lapas krāsojas zeltainos, sarkanīgos un oranžos toņos, ik rītu no jauna pārsteidzot novadniekus un viesus ar arvien jaunām krāsu gammām. Dažkārt virs koku galotnēm un tuvu, tuvu zemei manāma arī migla, piešķirot rudenim maģisku noskaņu. Cik košs un krāsains ir rudens, tik bagātīga un dažādiem notikumiem pilna būs arī šīs nedēļas nogale Siguldas novadā! Lēdurgā notiks tradicionālā Putras diena un meistarklases, Siguldas koncertzāle “Baltais flīģelis” svinēs 24. sezonas atklāšanu, “Siguldas devonā” ikviens aicināts uz muzikālu izrādi par Adamsu ģimeni. Aizrautīgu aktivitāšu mīļotājiem būs iespēja piedalīties orientēšanās sacensībās Katlapiezī un Inčukalnā, velobraucienā Inčukalnā un Siguldas MTB Granfondo Fischer Slēpošanas centrā. Atceries – rudenī Siguldas novada daba katru dienu ir citādāka – “pakāpies augstāk” un izbaudi krāšņās rudens ainavas visā novadā, tverot mirkļus no virsotnēm un skatu punktiem. Skaistāko rudens maršrutu saraksts.

 

Piektdien, 4. oktobrī

Plkst. 14.00 kultūras centrā “Siguldas devons” būs iespēja baudīt muzikālu izrādi “Adamsu ģimenes melnā piektdiena”. Daudzi kino mīļotāji ar lielu interesi jau daudzu gadu garumā uz ekrāna sekojuši Adamsu neparastajai ģimenei. Samērā nesen parādījies vēl viens kinodarbs, kas īpaši saistījis skolu jauniešus – Adamsu pāra atvases-meitenes Trešdienas (Wednesday) neparastā personība un piedzīvojumi vēl neparastākajā skolā. Taču, lai cik dažādi jaunieši nemācītos skolā, ar laiku izkristalizējas, kurš ir gatavs cīnīties pret ļaunumu, jo labajam jāsastopas ar ļaunumu vai ik uz soļa. Adamsu ģimenes un neparastās skolas mazliet baiso un dīvaino notikumu virpulī iejuks galveno varoņu atveidotāji – Linda Anete Rušeniece (LIIN) un Ralfs Eilands, Ieva Parša un grupas “Dzelzs vilks” solists Juris Kaukulis, Rīgas Baletskolas audzēkņi un instrumentālā grupa Edgara Beļicka vadībā. Biļetes cena – no 15 līdz 20 eiro. Ar“S! karti”, iegādājoties biļeti iepriekšpārdošanā, atlaide 20 %, daudzbērnu ģimenēm 40 % atlaide. Biļetes var iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs, tostarp tiešsaistē.

Plkst. 16.00 kultūras centrā “Siguldas devons” norisināsies skolu literatūras diena, kurā aicināti piedalīties 8.–12. klašu skolēni un ikviens literatūras un mākslas interesents, lai piedzīvotu satikšanos ar literatūru netradicionālā formā. Ieeja pasākumos – bez maksas.

  • Plkst. 16.00 zālē “Silva” notiks tikšanās ar dzejnieci un mākslinieci Madaru Gruntmani-Dujanu video darba izstādē “AIZMĪLESTĪBA”. Tas ir dzejnieces un mākslinieces Madaras Gruntmanes-Dujanas videodarbs, kas iedziļinās mīklainajā eksistences sfērā aiz nāves. Apvienojot audiovizuālos elementus un īpaši veidotu dzejas ciklu, māksliniece piedāvā unikālu skatījumu uz to, kas notiek pēcnāves dzīvē.
  • Plkst. 17.00 zālē “Digiti” notiks Latvijas Rakstnieku savienības Literārās akadēmijas Dzejas meistardarbnīcas performance “Intensīvā teksta terapija”. Vai dzejolis var būt pretsāpju līdzeklis? Tas noteikti var palīdzēt emocionāli grūtā brīdī. “Literārās akadēmijas” studenti ar kursa vadītāju Ivaru Šteinbergu meklēs pareizos vārdus, kas dziedē.

No plkst. 20.00 Inčukalna pamatskolā norisināsies Latvijas nakts orientēšanās čempionāts, kurā orientieristi stāsies uz starta līnijas, lai izgaismotu Inčukalna pagasta mežus. Sacensību starts plānots plkst. 20.00, bet apbalvošana sekos pēc aptuveni divām stundām. Plašāka informācija par Latvijas nakts orientēšanās čempionātu pieejama šeit.

 

Sestdien, 5. oktobrī

Plkst. 9.00 Fischer Slēpošanas centrā notiks Siguldas MTB Grandfondo – velobrauciens ar laika kontroli.

No plkst. 9.00 līdz 13.00 Siguldas tirgū norisināsies “Mūsu Bio tirgus” un meistarklase “Gatavo dabā” – būs iespēja iegādāties zemnieku sarūpētās veltes un kopā svinēt pārgājienu sezonas sākumu. Plkst. 11.00 visi interesenti varēs pievienoties šefpavāra Renāra Purmaļa meistarklasei “Gatavo dabā”, kurā meistars demonstrēs, kā dabā pagatavot rudens sakņaugu sacepumu un grilētu ābolu ar krēmsieru. Plašāka informācija.

No plkst. 10.00 kultūras centrā “Siguldas devons” apskatāms dzejnieces un mākslinieces Madaras Gruntmanes-Dujanas videodarbs “AIZMĪLESTĪBA”. Tas iedziļinās mīklainajā eksistences sfērā aiz nāves. Apvienojot audiovizuālos elementus un īpaši veidotu dzejas ciklu, māksliniece piedāvā unikālu skatījumu uz to, kas notiek pēcnāves dzīvē. Pēcnāves dzīves telpa ir skatāma arī kā vieta, kurā mēs atrodamies dzīvi esot – tā var būt nevis pēcnāves, bet dzīves telpa, kurā mēs neizmantojam iespēju “dzīvot”, esot dzīves laikā iegūto traumu gūstā, tādējādi neizmantojot dzīves piedāvātās brīvības un iespējas.

Plkst. 10.00 Silciemā notiks Latvijas čempionāts triālā.

Plkst. 10.00 Inčukalna pagastā norisināsies velobrauciens “Iepazīsti novadu”.

Plkst. 11.00 Lēdurgas Kultūras namā aicina uz rudens tradīciju meistarklasi. Interesenti aicināti ierasties no plkst. 10.30. Dalības maksa – 5 eiro. Plašāka informācija.

  • Plkst. 11.00–11.20 iepazīšanās un iesildīšanās dienai.
  • Plkst. 11.30–13.00 tradicionālā dziedāšana. Vadītāja Inese Mičule, etnomuzikologs, bērnu folkloras kopas “Knipati” vadītāja.
  • Plkst. 13.15–14.15 pusdienu laiks.
  • Plkst. 14.30–15.10 Lēdurgas iespaidi. Rokdarbu studija “Aģe”/ekspozīcija “Disko evolūcija”/Lēdurgas dendroparks (ieejas maksa).
  • Plkst. 15.20–17.20 Ritms. Rudens un vāķu rotaļa. Vadītāja Dace Smirnova, horeogrāfiskās folkloras speciāliste, etno kompānijas “Zeidi” vadītāja.
  • Plkst. 17.30 tējas pauze. Galda klāšana (līdzi paņemtie groziņi).
  • Plkst. 18.00 Veļu laika tradīcijas. Vadītāja Aīda Rancāne, LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece.
  • Līdz plkst. 22.00 danči kopā ar etno kompāniju “Zeidi”, folkloras kopu “Putni” un citiem muzikantiem.

Plkst. 12.00 Katlapieža apkārtnē norisināsies orientēšanās sacensības “Siguldas rudens 2024”.

Plkst. 14.00 Mālpils Kultūras centrā notiks Starptautiskajai senioru dienai veltīts pasākums. Tajā būs iespēja pavadīt laiku kopā ar mūziķi, cilvēku–orķestri Ansi un iesaistīties radošās viktorīnās.

Plkst. 19.00 ikviens aicināts uz Siguldas koncertzāles “Baltais flīģelis” 24. sezonas atklāšanu. Tajā būs iespēja baudīt Andreja Osokina solokoncertu “No Vaska līdz Vītolam. Latviešu klaviermūzikas dižgari”. Programmā iekļauti Pētera Vaska, Emīla un Volfganga Dārziņu, Lūcijas Garūtas, Jāņa Ivanova, Emiļa Melngaiļa, Valentīna Utkina, Imanta Zemzara un Jāzepa Vītola skaņdarbi. Izskanēs arī speciāli šai programmai komponēts Raimonda Tigula skaņdarbs. Koncertu papildinās īpašs skatuves vizuālais risinājums – scenogrāfija, kas veidota no mākslinieces Kristīnes Kliginas autortehnikas darbiem. Biļetes cena no 16 līdz 24 eiro. Biļetes var iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs un tiešsaistē,“S! Kartes” īpašniekiem, pērkot biļeti iepriekš, tiek piemērota 20 % atlaide; 40 % – daudzbērnu ģimenēm. Plašāka informācija.

 

Svētdien, 6. oktobrī

Plkst. 10.00 Mālpils Sporta centrā norisināsies sacensību “Siguldas kauss” novusā 6. posms. Sacensību sākums gaidāms plkst. 10.00, reģistrācija līdz plkst. 9.45. Plašāka informācija.

No plkst. 10.00 kultūras centrā “Siguldas devons” apskatāms dzejnieces un mākslinieces Madaras Gruntmanes-Dujanas videodarbsAIZMĪLESTĪBA”.

No plkst. 12.00 Lēdurgā notiks tradicionālā Putras diena. Tā iesāksies ar Lēdurgas Kultūras nama amatiermākslas kolektīvu un folkloras kopu koncertu.

  • Pēc koncerta ap plkst. 13.00 pats varenākais svētku brīdis – lauksaimniecības tehnikas parādes brauciens no Dzirnavu ezera līdz Aģes laukumam. Pēc parādes arī tehnikas apskate un sarunas ar saimniekiem. Vēl ir iespēja pieteikties Tehnikas braucienam, zvanot 29189731 (Lindai) vai 29166140 (Ilzei). Iedzīvotāju un apmeklētāju ievērībai! Tehnikas parādes laikā būs satiksmes ierobežojumi no Jāņa Kristītāja pareizticīgo baznīcas līdz “Aibes”/“Aģes” veikalam.
  • No plkst. 13.10 līdz plkst. 15.00 Lēdurgas estrādē un Muižas parkā norisināsies Putras danči kopā ar etno kompāniju “Zeidi”, improvizācijas teātris ar rudens veltēm kopā ar Margitu Porieti, sarunas par un ap graudiem kopā ar folkloras kopu “Senleja”, spēkošanās un loku šaušana, koku darbnīcas kopā ar Namdaru darbnīcu, silto zeķu adīšana kopā ar studiju “Aģe”, aizdaru degustācija un maiņa kopā ar biedrību “Kamolītis”. Aicinām ņemt līdzi putras aizdaru maiņai! Tā var būt burciņa ar ievārījumu, ķausi (vīriešu ievārījums) vai sālītiem gurķiem, tās var būt arī grauzdētas sēkliņas, žāvēti augļi – tas, ar ko kopā putra ēdama. Uz burciņas uzlīmē savu vārdu un aizdara recepti un – maiņa var notikt.
  • Pie z/s “Zutiņi” varēs nodegustēt putru “Baltais grūdenis”, pie folkloras kopas “Putni” gan saldo, gan sāļo Pūpolputru, pie folkloras kopas “Skandinieki” – Pūteli. Būs nogaršojama arī Ances Putras maize. Lai rūpētos par vidi, savu bļodiņu un karoti katram putras ēdājam jāņem līdzi pašam, vai būs jānopelna, piedaloties dažādās meistardarbnīcās, kurās vajadzēs gan spēku, gan gudrību.
  • Plkst. 14.00 pie Gata Krūmiņa notiks saruna “Kas stiprāks, latvieši vai alkohols? Atskats 150 gadu vēsturē”.
  • Plkst. 15.00 grupas “JUUK” koncerts.

Plkst. 13.00 Lēdurgas estrādē notiks kornhola sacensības.

Plkst. 16.00 Inčukalna Tautas namā būs iespēja baudīt Ropažu novada amatierteātra “Dille” Induļa Smiltēna mūsdienu pasaku “Kailais viesis”. Biļetes cena – 5 eiro. Ar “S! Karti” iepriekšpārdošanā 20 % atlaide, daudzbērnu ģimenēm 40 % atlaide. Biļetes var iegādāties Inčukalna Tautas namā.

 

Izstādes

  • Inčukalna Kopienas centrā “Vecais pasts” – Inčukalna Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu darbu izstāde.
  • Inčukalna Tautas namā – foto izstāde “Es redzu TĀ”.
  • Koprades laboratorijās Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā – biedrības “Cerību spārni” ceļojošā izstāde “Mēs esam un varam”.
  • Lēdurgas Kultūras namā – ceļojošā foto izstāde “Zaļie dārgumi”.
  • Mālpils Kultūras centrā – Intas Celmiņas gleznu izstāde “Pirmatnība”.
  • Pie Siguldas dzelzceļa stacijas – ceļojošā izstāde “Arhitektūra. Inženierija. Formu spēks”.
  • SIA “Saltavots” ūdenstorņa telpās Lakstīgalas ielā 9B – trīs mākslinieku izstāde “Septītajās debesīs”.
  • Siguldas Jaunās pils salonā – izstāde “Blakus Parādības”. Ieejas maksa – iekļauta Siguldas Jaunās pils apmeklējuma cenā.
  • Siguldas Mākslu skolā “Baltais flīģelis” – gleznotājas Kristīnes Kvitkas izstāde “Dabas skaistums”.
  • Siguldas novada bibliotēkā – izzinoša spēle “Meklējam sēnes bibliotēkā” pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem; “Rudens izlaušanās spēle” sākumskolas vecuma bērniem; Ilzes Gurtlavas izstāde “Kad dvēsele zied…”; izstāde “Lācis – mūsu kaimiņš”; dzejas pasākums jauniešiem “Slam and Sound Poetry” ar dzejniekiem Jānu Malinu (Igaunija) un Guntaru Godiņu.
  • Siguldas pagasta bibliotēkā – Mākslinieces Annas Ābeles ilustrāciju izstāde.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv


Pasākumi