×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 3. oktobris
Šodien sveicam: Elza, Ilizana
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-10-03
Siguldas novadā būvēs mājokļus jaunajiem speciālistiem

Trešdien, 2. oktobrī, Siguldas novada pašvaldība un 12 citas Latvijas pašvaldības parakstīja nodomu protokolu par līdzdalību Finanšu ministrijas virzītajā pieejamu cenu īres dzīvokļu programmā “Īres mājokļi Latvijas speciālistiem”, apņemoties nodrošināt mājokļu izbūvei piemērotu zemesgabalu. Pasākumā piedalījās arī privātās un publiskās partnerības programmas partneris – Eiropas Investīciju bankas viceprezidents Thomas Östros, ar kuru sadarbības līgums tika parakstīts septembra sākumā. Kopumā pirmajā projekta posmā līdz 2030. gadam Latvijā paredzēts izbūvēt līdz 2266 pieejamas cenas īres dzīvokļus.

“Siguldas novada iedzīvotāju skaita pieauguma tendence ir pozitīva, un tas apliecina mūsu novada pievilcību un ilgtspējīgu attīstību. Iedzīvotājs ir svarīgākā mūsu novada vērtība, tāpēc mums ir būtiski radīt mūsdienām atbilstošus dzīves apstākļus un infrastruktūru. Jaunie mājokļi, kas atbilst šā brīža kvalitātes un komforta standartiem, ne tikai veicinās jaunu ģimeņu, speciālistu un talantu piesaisti, bet arī nostiprinās novada izaugsmi un attīstību ilgtermiņā. Ir aprēķināts, ka Siguldas novadā šīs programmas ietvaros līdz 2030. gadam varētu tikt izbūvēti kopumā 110 dzīvokļi. Potenciālajiem investoriem tiek piedāvātas vietas Siguldas pilsētā, Mālpils, Inčukalna un Krimuldas pagastā. Esam pārliecināti, ka īres dzīvokļu izbūve veicinās arī ekonomisko un uzņēmējdarbības attīstību,” atklāj Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Linards Kumskis.

Programma “Īres mājokļi Latvijas speciālistiem” ļaus nodrošināt modernus, energoefektīvus un cenu ziņā pieejamus dzīvokļus jaunajiem speciālistiem un viņu ģimenēm Latvijas valstij un pašvaldībām būtiskās nozarēs (skolotāji, ugunsdzēsēji, policisti, militārpersonas, valsts un pašvaldību darbinieki u.c.). Pirmajā programmas kārtā tiks veikti ekonomiskie aprēķini programmas īstenošanai pašvaldībās, kuras šodien parakstīja nodomu protokolus – Alūksnē (48), Cēsīs (100), Daugavpilī (120), Jelgavā (130), Jēkabpilī (130–150), Kuldīgā (50), Ķekavā (48), Liepājā (250), Olainē (50), Rēzeknē (60), Rīgā (1000), Siguldā (110), Valmierā (150). Programma paredz līdz 2266 īres mājokļu izbūvi. Precīzu dzīvokļu skaitu būs iespējams noteikt pēc finanšu aprēķinu veikšanas 2025. gadā. Pašvaldībām būs jānodrošina zemes gabalu piešķiršana un īres dzīvokļu līdzfinansēšana brīdī, kad tie būs pieejami, ņemot vērā iedzīvotāju maksātspēju un tirgus situāciju.

“Jaunu energoefektīvu dzīvokļu trūkums Rīgā, Pierīgā un reģionos ir bijis aktuāls jautājums vairākus gadu desmitus, tādēļ esmu gandarīts par pašvaldību plašo ieinteresētību dalībai pieejamu cenu īres dzīvokļu programmā. Apvienojot publisko finansējumu ar privātām investīcijām, mēs varam efektīvāk risināt mājokļu pieejamības problēmu un veicināt mūsu sabiedrības ekonomisko stabilitāti. Šodien esam spēruši nozīmīgu soli, lai līdz nākamā gada vasarai programmas īstenotājs “Valsts nekustamie īpašumi” sadarbībā ar Eiropas Investīciju bankas ekspertiem un pašvaldībām veiktu projektu finanšu aprēķinus, kas ļaus virzīties uz privātā partnera atlasi,” uzsver finanšu ministrs Arvils Ašeradens.

Saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu programmas īstenošana Latvijā uzticēta VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ). Šodien tiek uzsākts Eiropas Investīciju bankas (EIB) konsultatīvais atbalsts, kas ietver nepieciešamo finanšu un ekonomisko aprēķinu veikšanu un konsultāciju pakalpojumu nodrošināšanu, lai nodrošinātu programmas ieviešanas kvalitāti un paātrinātu pieejamu mājokļu programmas īstenošanu. Šāda apjoma konsultāciju līgums ar EIB Latvijā tiek slēgts pirmo reizi – tas nodrošinās, ka arī starptautiskie institucionālie investori varētu finansēt pieejamu cenu īres dzīvokļu būvniecību. EIB konsultatīvais atbalsts apvienos starptautisku komandu no visas Eiropas ar zināšanām un pieredzi šādu projektu attīstīšanā. EIB konsultācijas programmas ietvaros Latvijas valstij tiek nodrošinātas bez maksas, tās tiek finansētas par Eiropas Komisijas līdzekļiem.

Papildu informācija par programmu skatāma šeit.


© www.sigulda.lv


Pasākumi