×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 1. oktobris
Šodien sveicam: Zanda, Lāsma, Zandis
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2024-09-06
Laurenču sākumskolā veiksmīgi īsteno stādu audzēšanas pilotprojektu

Lai jaunāko klašu skolēnos radītu interesi un veidotu izpratni par lauksaimniecības nozari, Laurenču sākumskolā sadarbībā ar SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra” (LLKC) Pierīgas konsultāciju biroju un z/s “Zutiņi” 1. un 2. klašu skolēni piedalījās stādu audzēšanas pilotprojektā.

“Siguldas novada pašvaldība lepojas ar Laurenču sākumskolas skolēniem, kuriem kopā ar zinošiem speciālistiem bija iespēja apgūt stādu audzēšanu. Ņemot par piemēru Laurenču sākumskolā īstenoto pilotprojektu, Siguldas novada pašvaldība aicinās arī citas novada izglītības iestādes iesaistīties līdzīgos stādu audzēšanas projektos,” noslēdzoties ražas novākšanas talkai, atklāj Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Kristaps Zaļais.

Projekts īstenots no šā gada aprīļa līdz septembrim, kur skolēni kopā četrās nodarbībās apguva augu stādīšanas un ražas novākšanas prasmes:

  • dabas zinību stundā skolēni uzzināja par augšanas procesiem, par augu nozīmi latviskajā virtuvē/dobē;
  • otrajā nodarbībā audzēkņi sēklas sēja podiņos, lai pēc pāris nedēļām podiņa dēstus izstādītu augu kastēs skolas iekšpagalmā;
  • trešajā nodarbībā notika pati stādīšana;
  • ceturtā nodarbība norisinājās, skolēniem atgriežoties no vasaras brīvlaika – septembra pirmajā nedēļā audzēkņi kopā ar z/s “Zutiņi” saimnieci Rūtu Beiroti novāca ražu un vārīja zupu, sastāvdaļās izmantojot izaudzēto. Ražas novākšanā piedalījās arī Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Kristaps Zaļais un LLKC Pierīgas biroja vadītāja Kristīne Ragaine.

Par īstenoto projektu priecīga ir arī Laurenču sākumskolas direktore Kristiāna Cielava: “Noslēguma pasākums “Ražas svētki”, kas norisinājās septembra sākumā, ir nozīmīgs līdzīgas aktivitātes iedzīvināšanai turpmākiem gadiem pārējās Siguldas novada skolās. Taps metodika, kas balstīta šī projekta norisē. Tā būs pieejama “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra” reģionālajos birojos tālākai tās nodošanai novadu skolām.”

LLKC Pierīgas biroja vadītāja Kristīne Ragaine pievienojas pašvaldības vadības un Laurenču sākumskolas paustajam viedoklim, apstiprinot, ka tiks meklētas iespējas projekta aktivitātes turpināt arī nākamajā gadā. “Skolēnu izaudzētu dārzeņu/garšaugu dobes ir mācību gada ietvaros realizējams projekts, savukārt tikšanās ar skolēniem kādā no dabas zinību stundām jeb kopīgi organizēts saimniecības apmeklējums var būt lielisks sākums skolēnu praktiskai izpratnei par dabiskiem procesiem, arī mācību stundas ietvaros,” iedrošinot izglītības iestādes piedalīties projektā, stāsta K. Ragaine.

Novāktā raža nodota skolas virtuvē, lai gatavotu skolas pusdienas. Projekta laikā skolēniem bija iespēja izsekot augu attīstības cikliem attēlos un sasaistīt ar praktisku uzskati, darbību: sēkliņa–stāds–augu dārza kaste, zeme, iestādīšana; pupa–sēšana, aprūpēšana, nodrošinot ar piemērotu augsni, barības vielām, ūdeni, gaismu, siltumu (ja podiņā), atbilstošo laikapstākļu vērošana, ja uzreiz laukā.

Skolēni novēroja un praktiski piedalījās dabiskos auga augšanas procesos, dabiskajā vidē izmantojot dažādas maņas: redzi, dzirdi (dziesma kā rituāls, lūdzot, aicinot “Audz pupa, līdz pašām debesīm”), ožu, tausti. Ražas svētku izskaņā, pašu audzēto baudot, praksē papildinātas arī garšas maņas. Tāpat skolēni attīstīja ieradumu darboties ilgtspējīgi un apkārtējai videi draudzīgi, lemt godprātīgi un uzņemties atbildību par saviem lēmumiem, uzmanīgi vērojot notiekošo lauku darbā. 

Īstenotā pilotprojekta pirmssākumi meklējami šā gada pavasarī, kad Laurenču sākumskolā tikās Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra pārstāvji, kuri kopā ar Siguldas novada pašvaldības domes vadību pārrunāja stratēģiskus risinājumus nacionālā līmenī ar mērķi veicināt skolēnu ēdināšanu lokāli audzēto produktu pieejamībai jeb iniciatīva “No lauka līdz galdam”. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka ne mazāk svarīga ir arī bērnu interese par ēdienkartes piedāvājumu. Iedvesmojoties no aizvadītajām sarunām, LLKC Pierīgas birojs kopā ar Laurenču sākumskolu vienojās īstenot stādu audzēšanas pilotprojektu.


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv


Pasākumi