Atzīmējot Rīgas-Gaujas reģiona iegūto titulu „Eiropas gastronomijas reģions 2017”, par tā oficiālo vēstnesi iecelts restorāna „Valmiermuižas vēstniecība Rīgā” šefpavārs Dzintars Kristovskis.
Dzintars profesionālajā virtuvē darbojies jau vienpadsmit gadus, taču par visvērtīgākajiem viņš uzskata tieši pēdējos četrus. To laikā aizsākts un joprojām turpinās darbs pie tīras reģionālo produktu virtuves izveides, kas sevī ietver gan savvaļas velšu izzināšanu, gan šim reģionam atbilstošu dzērienu lološanu un tiem pienācīgas goda vietas atvēlēšanu uz svētku galda. Šefpavāra filozofija balstīta domā par tīru ēdienu – gan dabiskām, ekoloģiski augušām sastāvdaļām, tīrām garšām, gan ēdienu minimālām kombinācijām, taču maksimāliem garšas akcentiem.
Dz. Kristovskis tika uzrunāts kļūt par Rīgas – Gaujas gastronomijas reģiona vēstnesi, jo viņa filozofija pilnībā atbilst arī Eiropas gastronomijas reģiona izstrādātajam konceptam „Ar dabu škīvī”. Kā atklāj pats garšu meistars, lai radītu jaunas un Latvijai vien raksturīgas receptes, daudzas stundas viņš pavada mežos un pļavās, garšojot un atklājot jaunus augus, ko tālāk pasniegt apmeklētājiem restorānam atbilstošā stilā. Viņa izstrādātajā ēdienkartē atrodami pat tādi nenovērtēti augi kā balanda, gārsa, nātres, panātres, rasaskrēsliņš u.c.
Jau ziņots, ka Rīgas-Gaujas reģions, kura vadošais partneris ir Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs (RTAB), bet sadarbības partneri – Gaujas nacionāla parka tūrisma klasteris, Siguldas novada pašvaldība, Valmieras pilsētas pašvaldība un Cēsu novada pašvaldība, ieguvis Eiropas gastronomijas reģiona titulu 2017.gadā. Akcenējot dabas bagātības un gastronomisko mantojumu reģionā, tiks izstrādāta arī īpaša pasākumu un aktivitāšu programma. Tam radīts arī īpašs koncepts Wild at palate (Ar dabu šķīvī – latv.val). Tā pamatideja ir popularizēt tos produktus un izejvielas, kas ir pieejamas mūsu pašu mežos, upēs vai pļavās aiz mājas loga.
Projekts galvenokārt vērsts uz gastronomijas tūrisma veicināšanu un Gaujas nacionālā parka kā tūrisma galamērķa stiprināšanu. Vienlaikus projektā vērība tiks pievērsta izglītībai, pilsētu un lauku mijiedarbībai, veselīgas pārtikas un uztura jautājumiem, ēdienu tradīcijām, restorānu un viesmīlības nozīmei un kultūrai, uzņēmējdarbībai, inovāciju nozīmei gastronomijā, ko īstenos katrs no projekta partneriem.
© www.sigulda.lv
Saistītās ziņas:
Sigulda tūrisma izstādē „Balttour 2017” prezentēs „Zērgli” un futbolgolfa parku
„Ziemas garšu svinēšana” Siguldā pulcē gardēžus no visas Latvijas
Siguldu un Gaujas Nacionālo parku popularizē tūrisma izstādēs Somijā un Lietuvā
Ar „Ziemas garšu svinēšanu” Siguldā atklās Eiropas gastronomijas reģionu 2017
Apskatīt komentārus