×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-07-23
„Jumis” investē 49 000 eiro Siguldas atkritumu infrastruktūras attīstībā

Lai veicinātu atkritumu šķirošanu Siguldā, sadarbojoties Eco Baltia grupas uzņēmumam PSIA „Jumis” ar Siguldas novada pašvaldību (koncesijas līguma ietvaros), pilsētā izveidots astoņu šķiroto atkritumu savākšanas punktu tīkls. Katrā punktā izvietoti jauna veida pazemes konteineri stikla un plastmasas šķirošanai. Projekts īstenots, piesaistot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējumu. Tā kopējās izmaksas sasniedza 48 991 eiro, no kuriem 19 644 eiro ir Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

Pazemes dalīto atkritumu konteineri Siguldai būs jaunums, kas sniegs virkni priekšrocību. Pirmkārt, pazemes šķirošanas konteineru ietilpība ir 3m3, un vasarās, kad ir aktīvā tūrisma sezona, vairs nebūs problēmu ar lielo atkritumu apjomu, īpaši ar plastmasas pudelēm. Tos arī vajadzēs retāk izvest. Tas savukārt samazinās atkritumu savākšanas mašīnu kustību, kas var traucēt Siguldas iedzīvotāju un pilsētas viesu atpūtu. Otrkārt, konteineri izgatavoti no LLDPE plastmasas, kas ir ļoti izturīga pret triecieniem un mitrumu. Treškārt, katrs konteiners ir aprīkots ar ciešu vāku, kas neļaus vasaras laikā izplatīties nepatīkamai smakai, kā arī atkritumiem nevarēs piekļūt dzīvnieki un putni.

Kopumā 16 pazemes stikla un plastmasas šķirošanas konteineri astoņos šķirošanas punktos Siguldā tiks izvietoti: Raiņa ielā 3B, Pils ielā14A, Puķu ielā 4, Pils ielā 16, Leona Paegles ielā 21, Pils ielā 10, Lazdu ielā 2 (‘’Peltes’’) un pie krodziņa “Bucefāls”. Vietās, kur izvietoti pazemes konteineri, līdz šim atradās jau ierastie šķirošanas konteineri plastmasai un stiklam - dzeltenie un zaļie zvani. Tos no šīm vietām noņems un pārcels citviet, kā rezultātā šķirot atkritumus būs vēl ērtāk un vienkāršāk.

Māris Simanovičs, „Eco Baltia grupa” valdes priekšsēdētājs, atklāšanas pasākumā norādīja: „Esam gandarīti, ka veiksmīgi pabeigts nozīmīgs projekts, kas Siguldas iedzīvotājiem ļaus daudz ērtāk šķirot atkritumus, kā arī tiem, kuri to nedara, liks aizdomāties par šķirošanas nozīmīgumu. Tagad pilsētnieki varēs izmantot jauno infrastruktūru, kas ļauj samazināt konteineru skaitu, kas jānovieto zemes virspusē, un to pašu daudzumu nekaitīgi uzkrāt zem zemes. Kopumā šis projekts ir liels solis pretī sakārtotai un skaistai Latvijai, un, cerams, ka arvien vairāk pašvaldību sekos Siguldas piemēram un domās par to, kā attīstīt un organizēt atkritumu šķirošanu un atkritumu savākšanas infrastruktūru pilsētvidē.”

No šķirošanas konteineriem savāktie atkritumi tālāk nonāks dažādos Eco Baltia grupas uzņēmumos. Plastmasa tiks pārstrādāta AS „PET Baltija” vai SIA „Nordic Plast”, ražojot otrreizējās izejvielas – plastmasas pārslas vai granulas, - savukārt SIA „Eko Reverss” nodrošinās atkritumu apstrādi un pārdošanu, jo Latvijā pagaidām nav rūpnīcas, kas pārstrādātu stikla pudeles.

Kopumā jaunais atkritumu dalītās savākšanas punktu tīkls nodrošinās pakalpojumu vairāk nekā 18 tūkstošiem iedzīvotāju, kas ir 2% no visa atkritumu apsaimniekošanas reģiona iedzīvotājiem un iekļauj pilnīgi visus Siguldas iedzīvotājus.

Kaspars Zakulis, AS „Latvijas Zaļais punkts” direktors, novērtē Siguldā paveikto: „Siguldas spertais solis, atkritumu šķirošanas veicināšanai pilsētā, ir ļoti nozīmīgs. Tālab saku „Paldies!” gan Siguldas novada pašvaldības vadībai, gan PSIA „Jumis” par to, ka tik lielu uzmanību pievēršat atkritumu šķirošanas jautājumam. Pazemes konteineri ir lielisks risinājums Siguldai kā tūrisma pilsētai, ņemot vērā, ka tie izskatās labi un lieliski pilda savu funkciju. To apliecina pētījumi Ziemeļvalstīs, kur pazemes konteineri guvuši nedalītu atzinību. Taču pats svarīgākais – jaunā šķiroto atkritumu savākšanas punktu tīkla izveides rezultātā šķirošanas konteineru skaits Siguldā tikai pieaugs. Uzskatu, ka ik vienai Latvijas paš-valdībai būtu jārīkojas līdzīgi. Tad Latvija no valsts ar vienu no augstākajiem poligonos noglabājamo atkritumu rādītājiem kļūtu par zaļāko valsti Eiropā, kas nepiesārņo vidi un gūst ieņēmumus no atkritumu otrreizējās pārstrādes.”

Projekta „Šķiroto atkritumu dalītās savākšanas punktu (pazemes konteineru) izveide Siguldas novadā” Nr. 3DP/3.5.1.2.3/13/APIA/CFLA/015

Youtube

 


© www.sigulda.lv





KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


lakshmi
- 2015-07-29 09:34

Plastmasu konteineram uzrakstīts, ka drīkst mest plastmasas pudeles. Iepriekšējos konteineros drīkstēja arī plastmasas maisiņus, plēves. Tas tad nav uzlabojums. Kas to zin, kā ir domāts?

Atbilde: lakshmi
Administrācija
- 2015-07-30 08:35

Labdien!

PSIA „Jumis” pārstāvji informē, ka arī šajos pazemes konteineros drīkst izmest plastmasas maisiņus un plēves, izņemot mazos, čaukstošos maisiņus.

Ar cieņu www.sigulda.lv administrācija

Lulu
- 2015-07-23 15:00

Īsti nesapratu vārdu "pazemes"! Patreiz redzu lielus, pelēkus konteinerus vairāk kā metru augstus!

Atbilde: Lulu
Administrācija
- 2015-07-23 15:49

Labdien!
Konteineru ietilpība ir 3 m3 – to lielākā daļa ir iegremdēta zemē. Katrā konteinerī ir ievietots augstas kvalitātes, ļoti izturīgs polipropilēna auduma maiss, ko var viegli iztukšot un izmantot vairākas reizes. Siguldā tūrisma sezonas laikā atkritumu apjoms ik gadu pieaug, tādēļ tika izvēlēti ietilpīgi pazemes konteineri.

Ar cieņu www.sigulda.lv administrācija

Pasākumi